Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

σχόλιο της Αντιγόνης Τσαρμποπούλου, μέλους της Ομάδας Έρευνας για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας



Eλένη μου,

το βιβλίο το διάβασα όλο χθες το βράδυ που μου το έδωσες, δεν μπορούσα να σταματήσω.

Συγκινήθηκα τρομερά, ένιωσα ικανοποίηση, απόλυτη κατανόηση για αυτά που περιγράφουν οι εκπαιδευτικοί, κείμενα υπέροχα, εξομολογητικά, με λογοτεχνικές αρετές θα έλεγα.

Η ανάδειξη της έννοιας της ομάδας σε όλα τα επίπεδα ή της «απόλαυσης» και της ενεργού εμπλοκής των παιδιών στην ανάγνωση λογοτεχνίας, η επιλογή της θεματικής και ειδολογικής οργάνωσης των ενοτήτων, η λειτουργία της δραματοποίησης, ζητήματα που μας ταλάνισαν χρόνια (κυρίως από την αμφισβήτηση που δεχτήκαμε) και τώρα φωτίζονται μέσα από την εμπειρία που καταθέτουν αυτοί οι άνθρωποι.
Αλλά και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ο τρόπος που γίνεται μια πιλοτική εφαρμογή: Η επιλογή και η συνεχή υποστήριξη των εκπαιδευτικών που δε φοβήθηκαν να σχεδιάσουν και να προετοιμάσουν το υλικό τους, άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους και αγωνιούν για τους μαθητές τους.
Ναι το πρόγραμμα απελευθερώνει τον εκπαιδευτικό, δεν τον περιορίζει, αρκεί να ξέρει τι να κάνει με την ελευθερία του. Μπράβο τους!

Μπράβο και σε σένα, τη Νέτα και τον Χρήστο για όλη αυτή τη συστηματική δουλειά. Μπράβο και για το βιβλίο (ο εμπνευσμένος τίτλος μου άρεσε τόσο πολύ!) που πρέπει να προβληθεί όπως του αρμόζει, τουλάχιστον στην κοινότητα των εκπαιδευτικών. Φροντίστε το. Θα γίνει best seller!
Φιλιά,
Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου